Μήνυμα Καλωσόρισης

Go Top

Fb_likebox

Twitter_Fan_box

Like - - Follow

Αλλάξαμε Σιτε

Saturday, October 13, 2012

Super League ή μήπως όχι?









Αν ονομάζεται το Ελληνικό πρωτάθλημα «Super League» , τότε το Ισπανικό πώς θα έπρεπε να λέγεται??  «God League» ??? Σοβαρευτείτε βρε παιδιά… άκου εκεί σουπερ.










Στην ερώτηση : «Τι περιέχει μέσα μία μπάλα ποδοσφαίρου??» 




 Oι περισσότεροι θα απαντούσαν ότι έχει απλώς ΑΕΡΑ! 
Λάθος .. περιέχει πολλά παραπάνω από αυτό , όπως για παράδειγμα δόξα, φήμη, επιτυχία, χρήματα, δημοσιότητα, γυναίκες, ψυχαγωγία, γυμνασμένο σώμα κ.α.

Δεν πρόκειται να ισχυριστώ ότι είναι ένα ανούσιο θέαμα της εμπορευματοποίησης που προβάλλεται από το κράτος με σκοπό να μας κάνει υποχείριά του…. ή ότι το γήπεδο είναι παραλληλόγραμμο , η μπάλα στρόγγυλη , 11 εμείς 11 αυτοί 23. Αυτά τα λέει ο Mητσικώστας που έχει χιούμορ. Εγώ δεν έχω!



Αυτό που μπορώ να ισχυριστώ με βεβαιότητα είναι ότι η «μπάλα» ήταν , είναι και θα συνεχίσει να είναι ο βασιλιάς των σπορ. Δε λέω και τα υπόλοιπα αθλήματα ωραία είναι , αλλά τούτο εδώ κρύβει μια ιδιαίτερη μαγεία. Και ποια είναι αυτή? Σκεφτείτε ότι μπορεί να παίζει  η καλύτερη ομάδα του κόσμου με την χειρότερη και κανείς δεν μπορεί να κρίνει από την αρχή το αποτέλεσμα! Όλα μπορούν να αλλάξουν ακόμα και στο τελευταίο δευτερόλεπτο.

Μπορείτε φυσικά να βάλετε το νου σας να σκεφτεί κάτι διαφορετικό. Ας γυρίσουμε σιγά-σιγά πίσω   στο χαρούμενο έτος 2004 και θέλω να μου πείτε ειλικρινά. Πόσος χαμός έγινε όταν βάζαμε γκολ?? Πόσος χαμός έγινε όταν πήραμε το κύπελλο?? Για πόσες ώρες κατεβήκαμε από τα σπίτια μας και πανηγυρίζαμε?? (ποδοσφαιρόφιλοι και μη) . Πόσο περήφανοι νιώσατε όταν το .. «σηκώσαμε»?? ή για να το πω πιο απλά … Ποιοι από εσάς συνεχίζουν να ανατριχιάζουν βλέποντας αυτό???? : 



Ένιωσε , αντέδρασε , φώναξε κανείς έτσι όταν το πήραμε στο Μπάσκετ ή στην υδατοσφαίριση? Δεν νομίζω. Τώρα που καταλάβατε την σοβαρότητα του θέματος μπορούμε με γοργό βήμα να πάμε παρακάτω. Εεεε?


Όπως και να το κάνουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει μέλλον! 
Ας εξηγήσω το γιατί:

Αρχίζεις την ποδοσφαιρική σου «καριέρα» όταν βρίσκεσαι στην ηλικία των 5-7 ετών . Παίζεις για το χαβαλέ ,διασκεδάζεις τρελά , αθλείσαι , ξεδίνεις , κάνεις φίλους ,συμμετέχεις σε αγώνες και ούτω καθεξής μέχρι τα 16 σου.
Εκεί που όλα αλλάζουν είναι όταν πατάς γερά πλέον το δέκατο έβδομο έτος της ηλικίας σου. Το ποδόσφαιρο βλέπεις ότι αλλάζει και μετατρέπεται σε πρωταθλητισμό. Ξαφνικά οι μικρές ομάδες αποδυναμώνονται , ενώ οι μεγάλες ( βλ. ΑΡΗΣ , ΠΑΟΚ, Aστα να παν Πυλαίας, Πλατανιάς) ενισχύονται επειδή με το όνομα και μόνο μαζεύουν όλα τα μικρά ταλέντα που θέλουν να ακολουθήσουν το άθλημα επαγγελματικά. Τότε είναι που αρχίζουν τα γυμναστήρια  η καλά προσεγμένη  διατροφή και ξεχωρίζουν αυτοί που όντως πρόκειται να θυσιάσουν τα πάντα για το ποδόσφαιρο που χου το σχολείο , τα ξενύχτια , τις γυναίκες κτλ.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ποδοσφαιρικά σχολεία που να ενισχύονται από τις αντίστοιχες ακαδημίες διότι πολύ απλά δεν τους νοιάζει να δημιουργήσουν και να επενδύσουν σε κάτι τέτοιο(κάτι έχει αρχήσει να κάνει ο Παναθηναϊκός , αλλά τίποτα μέχρι στιγμής). Όπως και να το κάνουμε ο ΠΙΟΥ είναι πιο φθηνός από τον Έλληνα Μπουφ που παίζει στους νέους του Πάοκ.


Με λίγα λόγια είναι σχεδόν αδύνατο να απορροφηθείς και να επικεντρωθείς μόνο σε μία δραστηριότητα όταν δεν έχεις κάποιον να σε στηρίξει οικονομικά και ηθικά. Είτε αυτός λέγεται γονείς με λεφτά είτε ποδοσφαιρική Σχολική ακαδημία.

Στην Ελλάδα υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη , ότι το τζαμπέ δεν αξίζει και μπορούμε να του συμπεριφερόμαστε όπως θέλουμε. Τι εννοώ? Ανερχόμενο ταλέντο στον ΠΑΟΚ και πρώτος σκορερ στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα των νέων δεν μπόρεσε να απορροφηθεί ούτε καν από τον ίδιο τον ΠΑΟΚ! Στην ομάδα που ίδρωνε την φανέλα της από μικρό παιδί. Και ξέρετε γιατί? Όχι επειδή δεν είχε το ταλέντο , αλλά διότι η ομάδα δεν πλήρωσε για να τον αποκτήσει. Οπότε μπορούσε να τον κάνει ότι θέλει.


Σκεφτείτε λιγάκι όλοι εσείς οι ποδοσφαιρόφιλοι να συνέβαινε κάτι παρόμοιο στην Ισπανία/Αγγλία/Ολλανδία κτλ.

Πρώτον θα τον είχε απορροφήσει ήδη κάποια ομάδα από τα 16 του , ενώ παράλληλα θα του παρείχε την απαραίτητη μόρφωση , στέγη και χρήματα για να ζει άνετα.

Δεύτερον ακόμη και να μην τον χρησιμοποιούσαν , σίγουρα κάποιος scaouter θα τον παρακολουθούσε ώστε να τον «τσιμπήσει» σε τιμή ευκαιρίας για την ομάδα  του.

Στα 18 αντικρίζεις το ποδόσφαιρο από μια διαφορετική οπτική γωνία , αυτή της διάκρισης και των χρημάτων. Μόνο εφόσον καταφέρεις να ζεις άνετα με τα λεφτά που κερδίζεις , θα μπορείς να βλέπεις το άθλημα που αγαπάς ως διασκέδαση.

Όλοι κυνηγούν το φθηνό που μπορείς να το εκμεταλλευτείς ( βλ. κάποιον που ήρθε στο Ελλάδα για να ζήσει και μένει στο παγκάκι  έξω από το γήπεδο) , ενώ παράλληλα το δωρεάν το πετάνε στα σκουπίδια. Αυτό πρέπει να αλλάξει λίαν συντόμως. Δεν μπορεί ρε φίλε να έχει ιδρώσει από επτά χρονών την φανέλα της ομάδας , να τον επιλέγεις στα δεκαεπτά μέσα από 200 άτομα και στο τέλος να τον πετάς στα σκουπίδια για τον Αφρικανό που ήρθε στην ομάδα και την επόμενη χρονιά θα σε παρατήσει για κάποια άλλη. Όταν κάποιος επενδύει ή διαφορετικά χαραμίζει χρόνια από τη ζωή του για να ζήσει το όνειρο… και ΑΞΙΖΕΙ! ( και το τονίζω αυτό) είναι αδιανόητο να τον αφήνεις έρμαιο του κάθε παπάρα .

Η ελληνική λογική είναι η εξής:
Είσαι από μικρός στις ακαδημίες μιας μεγάλης ομάδας και στα δεκαοχτώ σου αρχίζεις να παίζεις σε μερικά παιχνίδια …και… Τσούπ! Εμφανίζεται ένας νέος προπονητής ο οποίος φέρνει μαζί του τον λούμπα λούμπα προκειμένου να βγάλει λεφτά από αυτόν …. Και φυσικά παίζει στην θέση σου! Όχι επειδή είναι καλύτερος , αλλά γιατί εσύ κοστίζεις 100.000 ευρώ , ενώ αυτός 10 κρουασάν μετά από κάθε αγώνα…

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα τελευταία χρόνια οι Ελληνικές ομάδες έχουν λιγότερους έλληνες παίχτες και από ομάδες του εξωτερικού.

Εάν δεν αλλάξει τίποτα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο τα επόμενα χρόνια , προτείνω να φεύγετε σιγά-σιγά όλοι στο εξωτερικό για να ακολουθήσετε το όνειρό σας.   Διαφορετικά θα χρειαστείτε αρκετή τύχη και ταλέντο για να διακριθείτε.

Υ.Γ--> Όχι δεν είμαι Πάοκ. Υποστηρίζω φανατικά Πλατανιά και θα πάρω διαρκείας… σοβαρά βγήκαν πριν λίγες ημέρες





Κούκλοι και κούκλες διεκδικείτε την ζωή σας και καλή τύχη.
Με μπόλικη αγάπη και σεβασμό

Ane
comments

Powered By Ane